Bu İçeriği Paylaş
BESLENMENİN TEMELLERİ 2
PİŞİRME EKİPMANLARI
Şu ana kadar bir gıdanın tohumdan, yetiştiği toprak ve etkilendiği ortamla beraber elimize ulaşana kadar sağlığımıza ne kadar etki edebileceğini gördük. Şimdi bütün bu kurallara uyup, soframıza en güzel ve sağlıklı besinlerden bir yemek yapmak için bütün şartları oluşturduk, diyebilir miyiz?
Tabi ki hayır!
Pişirme ve saklama kaplarıyla başlayabiliriz. Tıpkı acemi bir sürücünün eline bir Ferrari direksiyonunu emanet etmemiz gibi, iyi bir malzemeyi bilinçsiz bir uygulamayla heder edebiliriz.
Son yıllarda bedenlerde birikmiş ağır metal atıklarının kaynaklarının deniz ürünleri, sular, radyasyon içeren ekipmanlar, bazı katkı maddeleri ve pişirme ekipmanları olduğu görülüyor.
Mutfaklarda kullanılan içleri seramik, teflon veya başka maddelerle kaplanmış ancak gövdesi alüminyumdan üretilmiş pişirme araçları ısındığında besinlere kendi içeriğinden geçişler yapabilmektedir. Kaplama maddeleri zamanla yıpranarak yine yiyeceklere karışarak bedene geçebilmektedir. Bununla birlikte ısı muhafazası için üretilen paket servislerde kullanılan alüminyum kaplar da aynı zararlı etkiye sahip olabilmektedir. Kaplama malzemeleri arasında önemli bir yere sahip olan teflon, Avrupa ülkelerinde kullanımı yasaklanmıştır.
Beden alerjenlerinin ilk sırasında plastik gelmektedir. Gıda ile temasında ısı faktörü devreye girdiğinde aralarında alışveriş oluşur. Bunun sonucunda bir petrol ürünü olan plastik bedenimize girmiş olur. Son yıllarda Amerika’da yapılan araştırmalarda yeni doğan bebeklerin kanından plastiğe rastlanmıştır.
Hayatımızı kolaylaştıran bu ürünlerin sürekli kullanımı yıllar içinde bedene verdiği yüklerle, birçok hastalığın alt yapısını hazırlar. Ağır metaller vücutta en çok beyinden birikmektedir. Unutkanlık ve depresyonun en önemli sebeplerinden birisi budur.
Kullanırken dikkat edeceklerimizi fark ettik. Pişirme ve saklama ekipmanları olarak neleri tercih edelim?
TOPRAK KAPLAR
İnsanın pişirme ve saklamada ilk ürettiği ve hala geçerliliğini sürdüren üründür. Güveç kabı olarak da tanımladığımız tencere, tepsi, saklama kapları en sağlıklılarındandır.
CAM
Tıpkı toprak kaplarda olduğu gibi insan bedenine uyumlu bir malzemedir. Günlük hayatımızda yaygın olarak kullanılır. Özellikle saklama kaplarında ilk tercih olmalıdır.
PASLANMAZ ÇELİK
Yoğun bileşiminden dolayı besinlerle alışverişi daha korunaklı olan bir malzemedir.
DÖKÜM TAVA VE PİŞİRME ÜNİTELERİ
Bedenin doğasına uygun şekilde kullanılabilecek ekipmanlardır, sadece temizliğine özen gösterilmelidir.
BAKIR
İçleri kalaylanarak kullanılan bakır pişirme ekipmanları kalaylı yüzeyleri korunduğu sürece oldukça sağlıklıdır. Bakırın direk gıdaya teması zehirlenmelere yol açabilir.
Cam kaplı yapışmazlar
Son yıllarda teflona bir alternatif olarak çıkan içi cam kaplı yapışmaz tava ve tencereler sağlıklı pişirme için kullanılabilir. Sadece sert bir süngerle yıkamamalı ve bulaşık makinesine konmamalı.
Fırın kullanımı
Son yıllarda yapılan araştırmalar tahıl , sebze ve baklagillerin 150 dereceden daha düşük ısıda pişirilmesinin daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Et ve balık gibi besinleri 200 derecede pişirebilirsiniz. Mikrodalga fırınların kullanımı sağlığa zararlıdır. Mikrodalga fırınlar birçok restoran ya da hızlı tüketim noktalarında kullanılır. Ön pişirme yapılmış ürünler dondurulur ve ihtiyaç halinde mikrodalgada ısıtılır. Mikrodalganın dondurulmuş ürünleri çözdürmede kullanılması da oldukça sakıncalıdır.