DETOKS HAZIRLIĞIM
Detoks ya da beslenme önerilerim sağlıklı beslenme için uyguladığım kendi deneyimlerimin aktarımıdır. Bir hastalığın tedavisi için uygun değildir. Herhangi bir kronik rahatsızlığı olanların hekimlerine danışarak beslenmelerinde değişiklik yapmalarını tavsiye ederim.
İlkbaharda bedendeki birikmiş toksin atıklarından özgürleşirken, aynı zamanda karaciğerin kendi detoks sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olacak beslenme alışkanlıklarına geçiş yapabiliriz.
21 gün boyunca aynı saatlerde belli davranışları tekrar ettiğimizde beynin iletişim ağında bir iz bırakabiliyoruz.
Bu nedenle her gün ne yapılacak ve neden yapılacak listemi paylaşmak istiyorum. Karar verdiğimiz bir konuda sürdürülebilirliği sağlayan en önemli motivasyon kaynağı sonucunda elde edilecek olan kazançtır.
Burada elde edeceğim en önemli kazanç; bedenime faydalı seçimler yapmam ve kendime verdiğim değeri görmemdir.
Önceliği kendime vermem için günlük deneyim hayatın herhangi bir alanında benzer davranışlar göstermem de yardımcı oluyor.
- Detoks süresi ne kadar olmalı?
- 21 gün idealdir. İlk 7 başlangıç, ikinci 7 sürdürülebilir, üçüncü 7 arınma süreci.
- Detoks boyunca herhangi bir gün yememem gereken bir şeyi yersem, her şey bozulur mu?
Hayır bozulmaz. Bir nedenden dolayı şekerli, kızartma ya da paketli bir ürün yemek zorunda kalırsam o zaman bunu en az miktarda yemeyi seçerim. Bu sayede irademi de geliştirebilirim. Belirlediğim hedefime gitmek için bazen ara verebilirim diye düşünürüm.
- 21 gün boyunca hangi yiyecek veya ürünleri tamamen bırakmalıyım.
- Bıraktığım yiyeceklerle olan bağımı kesmek ve onların tadını unutmam gerektiğinden mümkün olduğunca gözümün göreceği yerlerden bile o yiyecekleri kaldırırım.
- Kızartmalar, hamur işleri, şeker ve şekerli gıdalar, paketli gıdalar, dışarıdan siparişle söylediğim menüler, renkli içecekler, süt ve süt ürünleri ( yoğurt detoks bitiminde beslenmeye dahil edilebilir), büyükbaş hayvan etleri, işlenmiş hayvansal ürünler, buğday, pirinç, mısır, bulgur, irmik, makarna, alkol, hazır kahveler vb…
- Deterjan olarak; yumuşatıcılar, çamaşır suyu, parapen içeren şampuanlar, bulaşık makinesi parlatıcıları ve genel olarak deterjan kullanımında tenle teması ve nefesle teması kesmek. ( maske ve eldiven kullanmak vb…)
- Kozmetik ürünlerde doğal içerikli olmayan tüm ürünlerin kullanımını bırakmak. Doğal sabun, doğal içerikli şampuanlar ve bedeni nemlendirmek için kremler yerine doğal yağlardan faydalanmak. Deodorant kullanımında, diş macununda içeriklere özen göstermek. Florür içeren diş macunlarından uzak durmak, alüminyum ve paraben içeren deodorantları bırakmak.
- Oda kokuları, sentetik içerikli oda spreyleri, parafinle hazırlanmış mumların kullanımını bırakmak.
- Yemeklerimi nasıl pişirmeliyim?
- Fırın pişirmelerinde 150 derece ısıyı kullanmanın daha sağlıklı olduğu tavsiye ediliyor. Sadece balık ve et pişirmede 200 derece kullanılabilir.
- Kümes hayvanları ve küçük baş hayvanları fırında uzun süreli pişirerek sindirilmesi kolaylaştırılabilir. Tavsiyem ilk hafta dışına kümes hayvanları ve küçükbaş hayvan etleri haşlama olarak kullanılabilir. Bundan sonrasında suları çorbalara eklenebilir. Son hafta tamamen bırakılabilir.
- Tavada hızlı pişirme tekniği sebzelerin içindeki suyunu korumasına yardımcı olur. Önceden ısıtılmış tavada yüksek ısıda 4-6 dakika pişirme uygulanabilir.
- Buharda pişirme en uygun olan pişirme tekniklerindendir.
- Zeytinyağlı yemekleri az yağ ekleyerek pişirebilir veya suyla pişirip, piştikten sonra zeytinyağ eklemek daha besleyicidir.
- Besinleri nasıl tüketmeliyim?
- Çiğ besinleri gün ışığında yemek sindirim için daha kolaylaştırıcıdır. Öğleden sonra ya da akşamları haşlanmış, pişirilmiş sebze yemekleri ve çorbalar sindirimi rahatlatır.
- Baklagilleri en az 12 saat suda beklettikten sonra suyunu döküp, haşlayıp ve o suyu da döküp kullanmak sindirime yardımcı olur.
- Baklagilleri filizlendirmek de sindirime çok faydalıdır. Bununla ilgili @mamiyamutfakta hesabımda filizlendirme tekniklerini paylaşıyorum. Bu şekliyle çiğ de tüketilebilir ya da çabuk piştiği için kolaylıkla çorbalara ya da yemeklere eklenebilir.
- Badem, ceviz, fındık, kaju, Brezilya fındığı gibi yağlı tohumları birkaç saat temiz suda beklettikten sonra yemek hem lezzeti hem de sindirimi kolaylaştırır.
- Salataların içine yağlı tohumlar, fermente lahana, yeşil elma, filizlenmiş baklagiller ekleyerek içeriğini zenginleştirebiliriz. Renkli meyveler de eklenebilir.
- Öğünlerde renkli besinlere yer vermek önemlidir. Havuç, pancar, çilek, roka, ceviz bir öğünde yer alabilir.
- Bitkisel çaylar bu beslenmenin en önemli destekçisidir. Öğün aralarında ya da akşam saatlerinde tokluğu sağlamak için tarçın eklenmiş çaylardan yardım alınabilir.
- Limon ve portakal içinde bulunan früktoz hızlı acıkmaya neden olabilir. Zeytinyağ ile birlikte kullanılan limon sindirimi kolaylaştırır. Maden suyuna eklenen limon suyu, limon kabuğu rendesi ya da limon uçucu yağından bir damla kullanmak daha destekleyicidir. Greyfurt tek başına yenildiğinde ferahlık hissi verir ve çabuk acıktırmaz. Greyfurt suyu sebze sularına baz olarak kullanılabilir.
- Meyveleri tek başına tüketmek hızlı acıkmaya neden olur. Bununla birlikte çağla badem, erik, yeşil elma tokluk hissi veren meyvelerdir. Çilek, dut, yaban mersini salataların içine eklenerek tüketilebilir.
- Neler Yemeliyiz?
- Lahana, pırasa, karnabahar, enginar, kereviz, pancar, taze soğan, taze sarımsak, patates, soğan, sarımsak, turp, pazı, ıspanak, havuç, mor havuç, maydanoz, nane, rezene, dereotu, tere, yerelması, çiğ sızma zeytinyağ, Hindistan cevizi, Hindistan cevizi yağı, mantar, mor lahana, zerdeçal, zencefil, roka, marul, bezelye, bakla, taze kişniş, baklagiller beslenmeye dahil edilmeli.
- Baharatlardan; kimyon, tarçın, zerdeçal, nane, karabiber, sumak, kişniş, yenibahar, karanfil, zencefil, kakule yemeklere eklebilir.
- Hayvansal ürünlerden; 1 ve 2. Haftada sade yağ ( kazeini alınmış tereyağ), kemik suyu, küçük deniz balıkları, hindi eti, organik tavuk ve tavuk suyu.
- Gün boyu çay olarak; zencefil + zerdeçal, 4-5 karanfil + 1 kabuk tarçın+ 5-6 karabiber değirmende çekilip ya da değirmenden çekilerek demlenerek kullanılabilir. ( çaylar 15 dakika demlenmeli ve içindekiler almalıyız)
- Akşam saatlerinde; rooibos, limon melissa, nane+ limon, ıhlamur vb… gibi çaylar içilebilir.
- Yemekleri en az 40 defa çiğnemek sindirime destek olabiliriz. Çorba haline getirerek veya sebze suları şeklinde hazırlamak sindirimdeki yükü hafifletir.
- Detoks sıvıları için önerilerimi Doğanın Döngüsüyle Uyumlu Yaşamak
Kitabımda detaylı paylaşıyorum.
- Günlük akışımda neler yapmalıyım?
- Sabah uyandığımda ilk iş dil temizliği yapmak. Mümkünse bakır bir dil temizleme aparatı kullanmak iyi olabilir.
- Bir çay kaşığı kadar Hindistan cevizi yağını 4-5 dakika ağzımda çalkalayarak ve gargara yapıyor ve ardından tükürüyorum. Bu sayede ağız sağlığımı destekliyorum. Bunun yerine bentonit kille de ağız gargarası yapılabilir.
- Bir bardak içine, himalaya tuzuyla hazırlanmış doymuş çözeltiden bir tatlı kaşığı ekleyerek içiyorum.
- Bu suyu içtikten sonra sıcağa yakın ılık bir bardak suyun içine 2-3 kaşık evde kendim hazırladığım sirkemi ekleyerek yudum yudum içiyorum.
- Evin içinde esneme hareketleri yaparak sindirim sistemimi hareketlendiriyorum.
- Yemekten önce mide asidimi dengelemesi için bir küçük kahve fincanının yarısı kadar evde hazırladığım sirkeden içiyorum.
- İlk yemeğimi 11- 13 saatleri arasında bir zamanda tam olarak acıktığımda yiyorum. Kahvaltıda beslenme listesinden istediğimi seçiyorum. Son haftaya kadar yumurta yiyorum. Besin desteklerimi kahvaltıdan 1 saat sonra az su ile içiyorum.
- Bir sonraki öğünüme kadar hiçbir şey atıştırmıyorum. Yemekten 2 saat sonra su içmeye başlıyorum. Tam olarak acıkmadan yemek yemiyorum. Akşam saatlerine yakın acıktıysam çorba ya da zeytinyağlı yemek yiyorum.
- Akşam acıkırsam çay demliyorum.
- Bu programda son hafta yumurtada dahil hayvansal ürünleri tamamen bırakıyorum. Sondan bir önceki gün sebze suyu ve tanesiz çorba ile besleniyorum.
- Son gün sebze suyu, su ve bitkisel çay içiyorum. Mümkün olduğunca sakin ve dingin olabilmek için bu günde işlerime biraz ara veriyorum. Erkenden yatıyorum. Yatarken yarım çay bardağı sızma zeytinyağ ve 1 limon suyunu karıştırıp içiyorum. Bugünü seçerken dolunay sonrasında bir gün olmasını tercih ediyorum.
- Sabah uyandığımda her litresine 1 yemek kaşığı İngiliz karbonatı eklediğim 2 lt suyu yudum yudum ve midemi rahat ettirecek şekilde içiyorum.
- Genellikle bunu yaparken üşüme geldiği için battaniyenin altında, sıcak su torbasıyla sakinleştirici bir müzik dinleyerek zaman geçiyorum.
- Bağırsaklarım kolaylıkla boşaldıktan sonra ilk olarak bir sebze çorbası içiyorum. Gün boyu bol su içmeye devam ediyorum. Öğleden sonra zeytinyağlı bir yemek ile günümü tamamlıyorum.
- Ertesi sabah ilk olarak günlük rutinlerimi yaptıktan sonra bol yeşillikle zenginleştirdiğim kahvaltımı yapıyorum.
- Bir gün sonra beslenmeme yumurtayı dahil ediyorum.
- Et, süt ve buğday ürünü yemediğim için zaten bunlar beslenmemde yer almıyor.
- Kızım ise et, peynir gibi besinleri yemeyi seviyor. Ona kemik suyu tavsiye ediyorum. Bağırsak astarını rahatlatıyor. Süt ve eti en az 1 hafta daha beslenmesine almasını tavsiye etmiyorum. Süt ve peynir birkaç hafta sonra alınabilir ama benim tavsiyem süt ürünü olarak sadece ev yoğurdu yemesi oluyor.
- Fermente lahana, fermente pancar ile beslenmemi destekliyorum. İlk hafta balık da öğünlerime giriyor. Baharatlar ve besin desteklerimle, sebzelerle bedenimi beslemeye 1 hafta daha devam ediyorum. Kızım da beslenmesine ilk haftada yumurtayı ve kemik suyunu, ikinci haftada yoğurt, balık ve kümes hayvanlarını öğünlerine dahil ediyor. Haşlanmış et ve fırınlanmış et gibi besinleri iki haftadan sonra yemesini tavsiye ediyorum. Çünkü bağırsak 2 hafta sonra dahi hala atıklarını temizlemeye devam ediyor.
Bu yazıya ek olarak bu sürecimi Youtube ve Instagram hesaplarımda anlatmaya devam edeceğim.
Sevgimle
Meltem
18 Yorum
Anonim
hocam canımız şeker istediğinde meyve ya da kuru meyve (hurma, incir, üzüm, kayısı…) yiyebilir miyiz?
siyah çay içmemizde bir sakınca var mı?
Meltem Reyhan.
Bal olabilir, kuru meyveler özellikle fındık, badem ile beraber daha iyi olur hemen acıktırmaz
Yakut Öztürk
Tahin için fikrinizi alabilir miyim ? Ne
rede yapıldığını bildiğimiz doğal tahin ve pekmez zarar verir mi ?
Meltem Reyhan.
Siyah çay da var türk kahvesi ya da filtre kahve de var. Az ama içebiliriz. Son üç gün içmeyeceğiz sadece ondan sonra yeniden içebiliriz.
Sema
Merhabalar, tüm bilgiler için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Sorum şu, bal konusunda ne diyorsunuz. Mesela kahvaltıda bir küçük kaşık yenilebilir mi veya çaya katılabilir mi? Sevgiler
Meltem Reyhan.
Ben kullanıyorum. Bal şifalı da bir tatlı bence
Dilara
Hocam herzaman ki gibi harika faydali bilgilerle yolumuza ruhumuza rehbersiniz.sizi seviyorum.emeklerinize saglik Allah sizden razi olsun🙏🏻
Meltem Reyhan.
Hepimizden razı olsun. Sevgimle kucaklıyorum
Anonim
Benton kili nezaman nekadar kulanmalıyız
Anonim
Emeğinize sağlık olsun Şahane bilgiler.Her alanda olduğu gibi beslenme konusundada bilgiler olağanüstü..İlhamınız bol olsun Meltem hanım..Görüşemeden sevdiğim güzel Kasım..BETüL BEYAZTAŞ @beyaztas_betul
Meltem Reyhan.
Çok teşekkür ederim. Sevgimle kucaklıyorum
Anonim
Emeğinize sağlık,detoks hayatımızın her kirlenmiş alanına bilinç olarak girsin ve katlanarak çoğalalalım 100.maymun misali olalım herkese etkisi olsun🙏
Anonim
Sevgili Meltem hocam çok çok çok teşekürler 🙏🌹
Eser İlhan
Merhaba Meltem Hanım 🙂 sizinle birlikte detoksa başlamaya niyet ettim ben de. Sormak istediğim, acaba Bentonit kil kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz ? Siz kullanıyor musunuz ? Çok teşekkürler, sevgiler…
Serpil
Sabahları İÇİN kendisi içmiyorum demişti.
Şahika Kahyalar
Meltem öğretmenim merhaba öncelikle bu bilgiler için çok teşekkürler… Benim sorum şu ben yıllardır (10 yılı aşkın) tek öğün besleniyorum 24 – 25 saate bir öncesinde sadece su ve kahve içiyorum sadece tavsiyelerinizin hepsi kulağıma küpe. Peki tek öğün beslenenler için tavsiyeniz var mı ? Yediğimiz tek öğünde nelere ağırlık vermeliyiz ?
Filiz Çakıl
Meltem hanım doymuş çözeltiyi nasıl hazırlıyoruz? Sayfanızda vardır belki ama Araştırdım bulamadım sayfanızda
YASEMİN OZTÜRK
Slm hocam 13 Nisan da başladığımız detoksumuzun boşaltım günü ne gün olmalı zira 21 gün sonu dolunaya rastgelmiyor.TEŞEKKÜRLER
Yourmlar kapatıldı