Bu İçeriği Paylaş
Bu yazı bir hastalığı iyileştirmek için değil, yaşam biçimi olarak uyguladığım deneyimlerimi paylaşımımdır. Herhangi bir rahatsızlığı olanların doktorlarının tavsiyeleriyle hareket etmelerini öneririm. Bu yazımın içeriğindeki bazı konuları Instagram ve Youtube canlı yayınlarımla ele almaya devam edeceğim.
Kış aylarında hareketsiz kalan bedenimizde biriken toksin yüklerinden arınmak için en güzel yollardan birisi tempolu yürüyüşler, fiziksel aktiviteler, yoga ve esnemeye yönelik yöntemleri uygulayarak terlemek ve deri yoluyla atılımı kolaylaştırmaktır.
Pandemi öncesinde hamam, sauna ve masaj uygulamalarının da oldukça önemli olduğunu hepimizi biliyoruz.
Lenf sisteminin üzerindeki yükü almamız eklem ve bağ doku sağlığımızı iyi yönde etkiler.
Bahar aylarında bedeni arındırmak için bazı besinleri öğünlerimizde süreli olarak uzaklaştırmak hem bedenin alerjilerini anlamamıza hem de sindirim sistemi üzerindeki yükleri hafifletmemize yardımcı olur.
Ben ilk olarak sabahları güne nasıl başladığımı anlatmak isterim.
- Yataktan kalkmadan esneme hareketleriyle gece boyunca hareketsiz kalan eklemlerimi ısıtırım.
- Kalktıktan hemen sonra ellerimi duvara yaslayarak sırt ve omuzlarımın açılmasına yardımcı olurum.
- Dil temizleme aparatımla gece boyunca dilimde birikmiş olan tabakayı temizler ve Hindistan cevizi yağı ile ağzımı 3-4 dakika çalkalarım. Bunu rahat yapabilmek için evin içinde biraz dolaşır ve dikkatimi başka noktalara veririm.
- Ardından bir bardak içine himalaya tuzu ( doymuş çözeltiyle elde ettiği sudan bir tatlı kaşığı eklerim ) ( Doymuş çözelti için kaya şeklinde ya da iri taneli himalaya tuzunu cam bir kabın içine ekleyin ve üzerini 2-3 parmak geçecek kadar temiz su koyun. Birkaç saat sonra doymuş çözeltiniz hazır olur. Genellikle önce su azalır ve zamanla eklemeniz gerekebilir. Cam kabın etrafı bir süre sonra tuzlu bir dokuyla kaplanabilir bu oldukça normaldir.)
- Suyumu içtikten sonra biraz hareket eder ve bağırsaklarımın sağlıklı çalışması için onlara yardım ederim. Bağırsakların çalışma saati doğu tıbbına göre 05:00-07:00 arasıdır. Bu saatlerde ayaktaysanız bağırsak boşaltımınızın daha rahat olduğunu fark edebilirsiniz.
- Sıcağa yakın ılık bir bardak suyun içine kendi yaptığım elma sirkesini ekler ve onu yudum yudum içerim. Bu sayede hem mide asidim düzenlenir hem de bedenime faydalı bakteri girmiş olur.
- Tüm bunları yaptıktan sonra canım pek kahvaltı yapmak istemez. Uzun aralıklı beslenmenin sindirim sistemi için faydasını bildiğimden acıkmadan kahvaltı yapmam. Eğer acıktıysam ve bu duygumun önüne geçemiyorsam bir bardak daha su içer, ondan en fazla yarım saat sonra kahvaltımı yaparım.
- Arınma sürecindeysem hamur işi, şekerli gıdalar, kızartmalar, hayvansal ürünlerle arama mesafe koymuşumdur. Yumurta bunların dışındadır.
- Kahvaltıda mutlaka yeşil yapraklı çiğ bir besin yerim. Yumurtamı yağda ya da haşlama olarak hazırlayabilirim tek kuralım çok pişmemesidir. Kayısı kıvamında bırakmayı tercih ederim.
- Kahvaltı sırasında çay içmeyi çok sevdiğimden çay demlemek yerine ufak bir filtre kahveyi tercih ederim. Çayı çok içtiğimde sindirim sistemimi zorlayabilirim. Bunun yerine çayımı akşam üstü içmeyi tercih ederim. Ancak bazen bu kuralları esnetir ve çay da içerim.
- Çayı nasıl demlerim? Organik çay kullanmayı tercih ederim. Demlenirken içine havanda ezdiğim birkaç adet karanfil ve bir çubuk tarçını eklerim. Çay demlendikten 15- 20 dakika sonra demliğin içindeki yaprakları çıkartırım, bu sayede çayım bayatlamaz ve gereğinden fazla demlenmez. Yaprak şeklindeki çaylar 5- 15 dakika demlendikten sonra sudan çıkarılmalıdır. Kök bitkilerse 15-20 dakika kaynatılmalıdır.
- Kahvaltı sonrasında sinir sistemimin rahatlaması için kahvemi içer ve 15-20 dakika bir şeyler okurum. Günlük besin desteklerimi almak için 1-2 saat geçmesini beklerim.
- Yemekten en az iki saat sonra su içmeye başlarım. Su içmemiz önemli biliyorsun. Bu nedenle ikinci öğünüm sudur diyebilirim. Bazen ılık hale getirir içine tarçın çubuğu ya da nane yapraklı atar suyun lezzetini arttırırım.
- Akşam yemeğimi hava kararmadan yemeğe çalışırım. Bunu bazen yapamam ve o zaman yemeği hafif bir menüye dönüştürüm. Akşam geç yiyeceksem salata yerine zeytinyağlı ya da çorbayı tercih ederim. Çiğ sebzelerin hazmedilmesi mide için yorucu olabilir.
- Gece eğer işim varsa ve oturuyorsam, acıktıysam o zaman bir bitki çayı yapar ve yanına biraz badem, ceviz ya da kabak çekirdeği ekleyebilirim. Tercihim bunları da yememek olur lakin nefsim çok ısrarcıysa sussun diye bir avcumun yarısı kadar bu bahsettiğim kuruyemişleri yerim. Yememek için motivasyonum sabah aç uyanmak ve bedenimin hafiflik duygusunu korumasıdır.
- Yatmadan önce dişlerimi fırçalar, elimi yüzümü yıkar ve uykuya geçmeden önce duamı, niyetimi ifade ederim.
ARINMA DÖNEMİ
Aile hikayemde safra kesesi kanseri, böbrek rahatsızlıkları, kansızlık ve bağırsak rahatsızlıkları olduğundan arınma dönemi benim için kendime yaptığım bir yatırım gibidir. Neden bunu yaptığımı kendime çok net açıkladığımdan, bir gıdayı yememek, aç kalmak ya da arınmanın getirdiği bazı fiziksel değişimleri kabul etmek benim için kolay olur. Yarı yoldan dönmem için hayat tuzaklar kurabilir belki onları atlamak için motivasyonum bittiğinde elde edeceğim harika sonuç olur.
‘Doğanın Döngüsüyle Uyumlu’ Yaşamak kitabımın son bölümüne eklediğim farklı günler ve şekillerde yapılabilecek arınma önerilerimi de okumanı tavsiye ederim.
Benim için Mart ve Nisan arınma zamanlarıdır.
Kendimi hazır hissetmek için birkaç gün hazırlık yaparım. Yani hemen başlamam, bazı kuralları uygulamadan önce tatbikat yapmak iyi gelir. İlk önce azaltırım. İnsan ilginç bir şekilde 21 gün uzak duracağı bir besine birden bir bağ kurma hissiyle yoksunluk duygusuna kapılabilir. Arınma öncesinde yemek istediklerimi yerim ve arınma sürecinde de eğer uzaklaştırma yaptığım bir besine aşırı istek duyduysam bir ısırık alır bırakırım.
Benim uygulamamda hepçil beslenmeden vegan beslenmeye bir yolculuk olur. Bunu herkes yapamayabilir. Bu nedenle son 7 gün sadece sebze ağırlıklı beslenmede uygulanabilir.
21 günlük uzaklaştırmalar bedenin kendisini yenileyebilmesi için ideal zamanlardır.
Neler uzaklaştırılmalı?
- Süt ve süt ürünleri
- Buğday ve buğdaydan elde edilmiş yan ürünler ( un, irmik, makarna, bulgur, hamur işleri vb…)
- Büyükbaş hayvan etleri ve işlenmiş tüm et ürünleri ( sucuk, salam, sosis, füme etler, kavurmalar)
- Son haftaya kadar et sevenler için küçükbaş hayvan etleri, uzun süreli pişirme teknikleri uygulanmak kaydıyla yenebilir.
- Baklagiller bedende alerji yapabilen besinlerdendir. İçlerinde bulunan lektin tıpkı glütende olduğu üzere bağırsaklar için sindirim sorunu oluşturabilir. Yemek isteyenler en az 12 saat bekletip, haşlayıp ve haşlama suyunu döküp öyle yerlerse daha iyi olabilir.
- Kızartmalar, şekerli gıdalar, paketli gıdalar, işlenmiş tüm ürünler bırakılmalı diye düşünüyorum. Paketli gıdaların üzerinde doğal ifadesi kullanılsa da raf ömrünü uzatma yöntemleri bedene fazladan yük verir ve bu yükü en çok da karaciğer üzerine alır.
- Dondurmalar ve hafif tatlılar da uzaklaştırma listesine dahiller.
- Alkollü içecekler.
Neler yenmeli?
- Çiğ ve pişmiş sebzeler miktar düşünülmeden yenebilir.
- Çiftliklerde büyütülmüş balıklar dışındaki balıklar yenebilir.
- Meyveler bir öğün gibi düşünülerek çok az miktarda ya da salatanın içine konularak tüketilse daha iyi olur. Meyve şekeri çabuk acıkma sebebidir. Bununla ilgili Portakal Suyunda Kopan Fırtına yazımı okuyabilirsin.
- Altı saat kaynatılmış et suyu ve bu su kullanılarak yapılmış çorbalar.
- Sebze suları ( meyve olarak sadece greyfurt suyu eklemenizi ve pancarda mikrara dikkat etmenizi öneririm.)
- Fındık, ceviz, badem, kabak çekirdiği, ay çekirdeği, pikan cevizini 4-5 saat suda beklettikten sonra yerseniz hem daha taze olduğunu hissedersin hem de sindirimi kolay olur.
- Son haftaya kadar yumurta yiyebilirsin.
- Kahve azaltılarak beslenmede tutulabilir. Bırakılması daha rahatlatıcı bir etki yapar.
Arınma programında 21 günlük süreçten daha önemlisi program bittikten sonrasi 21 gündür. Çoğunlukla sonraki 21 gün pek önemsenmez ve sistem eskisinden daha fazla yüke maruz kalabilir. Çok özlem duyulanların birden yenmesi arınmış bedenin tepkilerinin daha fazla olmasına sebep olabilir. Karnın şişmesi, gaz sorunları ve kaşıntılar görülebilir. Bu nedenle bedenini arındırmak isteyenlere tavsiyem kendinizi çok baskı altında hissediyorsanız, 3 ya da 7 günlük program uygulayıp sonrasındaki 21 günü özenle tamamlamanız olur.
Yazının devamında süreçte neler yaptığımı da anlatacağım.
Sevgimle
Meltem
5 Comments
Perihan Uğurlu
Merhaba sevgili Meltem hanım. Bizim için ne kadar değerli bir insansız biliyor musunuz? Bizim iyiye, doğruya, güzele olan inancımızı besliyorsunuz. Sizin gibi hayat amacını bulmuş, çevresine ilham veren birini tanımak umut verici oldu benim için. Meltem hanım ben de sizinle beraber bahar arınması yapmak istiyorum. Sebze suyu yerine sebze yiyebilir miyim? Menü verirken buna göre alternatif önerir misiniz? Ayrıca sızma zeytinyağı yerine köy işi olanı (sızma değil) içsem olur mu? Cevaplarsanız çok sevinirim. Hak yar ve yardımcınız olsun, yolunuz hep açık olsun. Sonsuz teşekkürler ❤️🙏
Meltem Reyhan.
Sevgili Perihan, yoldaşlığımız hepimizin hayat amacına yolculuğu. Sebze de yiyebilirsin. Önemli olan bağırsakları rahatlatmamız. Sızma zeytinyağ olduktan sonra önemli değil. Ben gün gün paylaşacağım yediğimi içtiğimi blog yazıma da ekledim. Çorba ve bitki çayı ile de sıvı günü yapabilirsin.
Banu
Güzel yazılarını kitaplarınız ve hayatıma kattığınız güzellikler için çok teşekkür ederim 🍀🙏iyiki varsınız 🙏allah sizden razı olsun 🍀🙏
Meltem Reyhan.
Hepimizden razı olsun inşallah
fatma
merhabalar, ben de niyet ettim programı sizinle takip etmeye.. gün gün paylaşacağım yediklerimi demişsiniz . acaba blogdan mı paylaşacaksınız yoksa istagram hesabından vb başka platformlardan mı ? çünkü ben direkt izi takip ederek devam edeceğim. haliyle bu bilgi benim için çok öenmli. teşekkür ederim. mis gibi arınmalara..
Yourmlar kapatıldı