Bu İçeriği Paylaş
Hormonlar bedenin bazılarımız için gizli, bazılarımız için aleni patronları. Bana göre bedeni büyük bir süpermarket şeklinde düşünürsek, hormonlar ve onları salgılayan bezler barkod ve barkod okuyucu gibidir. Ürünleriniz ne kadar iyi olursa olsun, giriş ve çıkış yapabilmeniz işletmenizin sağlıklı olmasını sağlar.
Benim özellikle bahsetmek istediğim konulardan bir tanesi 40-50 yaş aralığındaki kadın ve erkek hormonal sisteminde meydana gelen değişimlerin hislerimize ve hatta huylarımıza etkisi olacak.
İnsanın yaşam süresi ortalamada son yüz yılda uzadı diyebiliriz. Bununla beraber besin, oksijen ve stresin insan üzerindeki etkisi de bir yüzyıl öncesine göre oldukça farklı.
Yetmiş yaşında birisinin ölüm haberine ‘’henüz gençmiş ‘’ cevabını verebiliyoruz.
Yetmiş yaş ile ilgili algımız oldukça değişti. Bedenin beslendiği unsurlarda da değişiklik oldu.
Toprak gittikçe fakirleşiyor, deniz ve hava ağır metal kirliliği nedeniylebesinlerle zehirlenmemize neden oluyor.
Bu paradoksun içinde sağlığımızı koruyarak yaş almamız önemli diye düşünüyorum.
Neler oluyor ?
Son yıllarda artan beyin rahatsızlıklarının en önemli sebeplerinden birincisi ağır metaller, ikincisiyse hormonlar diyebiliriz. Elbette beyni tembelliğe alıştıran zihinsel aktivite azlığını da görmezden gelemeyiz.
Ancak burada bahsedeceğim konu üreme organları tarafından salgılanan ve bizim bedenimizde oldukça önemli işler yapan progesteron, estrojen, testosteron hormonları ve onların azalmasıyla bedende gerçekleşen değişimler.
Menopoz ve andropoz öncesi semptomlar ve beslenme de dahil yapılmasında fayda olanların listesi.
Bu yazıyla başlayan hormon konusunu bir seri olarak düşünebilirsin.
Perimenopoz için menopoz öncesi diyebiliriz. Hormon sisteminde vites değiştirmelerde sorunların başladığı, üretim merkezi olarak görebileceğimiz yumurtalıklardaki rezervlerin azalmasından sebep düzensiz adet döngüsü ama daha önemlisi bedende ve duygusal dünyamızda bir takım değişimlerin arttığı dönem de diyebiliriz.
Neler oluyor ?
İlk zamanlarda estrojen baskınlığı nedeniyle rahim duvarının dökülememesinden sebep rahim duvarının kalınlaşması ve progestronun yetersiz salgılanması.
Kadın bedenine kısa bir yolculuk yapalım mı?
Bir kız çocuğu dünyaya geldiğinde yumurtalıklarında, 400 bin civarında yumurta rezervi bulunur. Yani bir anlamda annemiz doğduğunda bir parçamız da doğmuş oluyor.
Ergenlik çağıyla birlikte yumurtalıkta her ay yaklaşık yüz aday yumurtacık beyinden salgılanan FSH ve LH hormonlarının etkisiyle büyümeye başlar ve bir yandan da estrojen salgılarlar. Salgılanan bu estrojen sayesinde rahim de gebeliğe hazırlanmaya başlar ve endometrium ( rahim iç tabakası) kalınlaşır. Hazırlık içinde olan yumurtacıklardan en iyi durumda olanı kabuk zarını çatlatarak dışarıya çıkar. Diğerlerine ne mi olur? Yarışı kaybedenler elenir ve yok olur.
Çatlayan yumurta tüplerin içine yerleşir ve bu arada kabuğu da progesteron salgılamaya başlar. Eğer bu yumurta döllenirse, bebeğin beslenmesi de çatlayan yumurtanın kabuğu sayesinde olur. Üç ay sonrasında kabuğun (korpus luteum) gücü bebekle ilgilenmeye yetmeyeceğinde plasenta gelişmeye başlar.
Yumurtanın çatlaması olgunluğunun zirveye ulaşması adetin tam ortasında olur. Progesteron hamilelik için şarttır. Yumurtanın bebeğe dönüşme potansiyeli azaldıkça progesteron salgısında da azalma başlar. İşte kadının 12-13 yaşında başlayan periyod döneminin sonlarına yaklaşırken yaşadığı ilk sıkıntıları progestron eksikliğinden kaynaklanır.
HATIRLATMA: Her adet kanaması bir yumurtlama olduğu anlamına gelmez. Yaş ilerledikçe ya da herhangi bir sebepten, daha öncesinde güçlü bir yumurta çatlayamazsa da diğer yumurtacıkların salgıladığı estrojen sayesinde yine rahim kalınlaşır ve sonrasında bir yara gibi dökülebilir. Estrojen salgılamanız sağlıklı yumurtlamaya işaret etmez. Estrojeni dengeleyecek progestron sizin yumurtlama kalitenizin habercisidir. Ayrıca estrojen sadece yumurtacıklar tarafından değil böbreküstü bezleri tarafından salgılanan Androstenedion ve DHEA vücuttaki yağ dokusu tarafından estrojene çevrilmesiyle de elde edilir. Önemli olan estrojen ve progestronun uyumlu hareketidir.
Menopoz dışında yumurtlama sorunlarının nedenleri neler olabilir?
Bu soruya cevap olarak bağışıklık sistemine zarar veren tüm hastalık ya da sistemde oluşmuş aksamalar diyebiliriz.
Menepoza giden süreçte bedende ne gibi sorunlar görülebilir?
- Sabah uyanmada isteksizlik
- Hafıza kayıtlarında sorunlar oluşması
- Endişeli ruh hali
- Odaklanma sorunları
- Duygu durum değişikliği
- Derin ve rahat bir uyku uyuyamamak
- Gece terlemesi
- Ciltte kuruluk ve incelme
- Ödem
- Sık tekrarlayan baş ağrısı
- Cinsel isteksizlik
- Kilo değişikliği
Ne yapmalı?
- Beslenmeni iyileştir. Hayvansal gıdaları özellikle süt ve süt ürünlerini mümkünse bırak
- Yeşil yapraklı gıda tüketimini arttır
- Un ve şekeri hayatından çıkar.
- Doğal hormon desteğini güvendiğin bir doktora danışarak al. Kimyasal olanların beden tarafından tanınmadığına dair araştırmalar bulunuyor.
(Ben doğal formda olan progestron kullanıyorum.)
- Altı ayda bir, olmazsa yılda bir jinekolojik muayene ol.
- D3+ K vitamini, B12, folat, magnezyum+ B6 vitaminlerinden destek alabilirsin.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek için fermante gıdalar tüket (Sirkeni evde kendin yap, turşu, fermante lahana yap). Soğan prebiyoktir yani iyi bakterilerini besler. Baharat, filizlendirilmiş hububat, bamya ve bezelye gibi kolojen ve protein açısından zengin sebze tüketimini arttır, hayıt esktraktıyla destek sağlayabilirsin.
Progestron mutlaka doktor kontrolünde alınmalı. Dozun ayarlanması önemli.
Bu videoyu da izlemek isteyebilirsin