Bu İçeriği Paylaş
Sağlıklı olmayı hepimiz istiyoruz. Bu hayatın içinde varlığımızın aracısı bedende formda ve esnek ise hepimiz kendimizi iyi hissederiz. Belki de uyguladığımız bildiğimiz bir kaç prensibi hatırlatalım.
1- Kural bedene eziyet etmeyin
Yani ne aç bırakın ne de tıka basa doldurun. Arada sırada hepimiz ölçüyü kaçırırız elbette kaçtığı noktada dengelemek bizim işimiz, ister o gün ister sonraki günlerde verdiğimiz yükü alalım.
2- Yemek duygularınız tarafından yönetilen bir eylem olduğunda beden savrulur. Bu nedenle yemek ile ilgili prensiplerinizi beyninize komut halinde verin.
– YEMEKLERİNİZ BEDENİNİZE FAYDA DAMAĞINIZA KEYİF VERSİN.
– Ben ….. severim….. yiyemem….. yapamam ön yargılarınızı silin
– Bir şeyi sürekli yapmayın. Her sabah, her zaman kurallarınızı silin atın. Beden hemen eğitilir ve buna karşı önlemler alır.
3- Kendinize dürüst olun. Kilo aldıysanız aldınız bunu kendinizden gizlemeyin, illaki birilerinden gizlemek istiyorsanız kıyafetlerinizle ilizyon yaratın ve çevrenin ‘’ kilo mu aldın sen’’
baskısından kurtulun.
4- Bedeninize ne istediğini sorun. Seyahatlerde, yoğun iş dönemlerinde, yas gibi ağır dönemlerde beden korunmak ister ve yağ ya da su toplar, rahat olun kendinize güvenin ama ipin ucunu bırakmayın.
5- Hareket edin, ister evin içinde, ister dışında hareketli olun. Yürüyün, bisiklete binin, yoga yapın kendinizi yaparken iyi hissedeceğiniz bir aktivite bulun ve yapın.
6- Yemek yaparken en iyi malzemeyi seçin. Bir araya getirdikleriniz birbirleriyle çatışmasın
Et- süt ve süt ürünleri ile asit yapar vb…
7- Kendinize özel yemek yapın, sofra kurun ve kendinize hizmet edin.
8- Sabah ilk iş en az 2 bardak su için mümkünse içine himalaya tuzu ekleyin ( bir tatlı kaşığı tuzlu su) Limon koyarak daha da lezzetli yapabilirsiniz.
9- Yemeklerden en az yarım saat önce ve yemeklerden 2 saat sonra su için, yemekte ve sonrasında içilen su hazmı zorlaştırır ve kilo aldırır.
10- Sıcak bir bitki çayı bedeninizi dinlendirmek istediğiniz günlerde sizi rahatlatır.
11- Parti, özel gün veya seyahatlerden sonra bedeni dinlendirmek ve aşırıya gittiğinizi düşündüğünüz zamanlarda 3 gün iki öğün beslenin ve bir öğün sıvı besin olsun ( sebze suyu, çorba, bitki çayı vb…)
12- Her şey düşünsel yaklaşımınızda bitiyor. Dileyin olsun. Niyet yapın.
13- İncelmek istediğiniz zamanlarda özel bir program uygulamak istiyorsanız o zaman dolunaylardan sonraki dönemleri seçin
14- Hamama gidin ve kese yaptırın, masaj, buhar odası ve tuz banyoları bedenin toksin atmasında size destek olacaktır.
15- Eve aldığınız besinler sizi yoldan çıkarak türden olmamalıdır. ( yemek istemediğiniz veya zararlı gördüğünüz gıdaları satın almayın)
16- Karşı koyamadığınız yemekler olduğunda yanına salata, önden çorba gibi yardımcılarla tüketimi azaltabilirsiniz.
17- En güzeli istediğinizi yiyin bir sonra ki öğünü hafif geçirin
18- Acıkmadan yemek yemeyin.
19- Hatır için bir kaşık daha fazla yemeyin, doyunca bırakın.
20- Yerken başka eylemlerin içinde olmayın, telefonla konuşmayın, bir şeyler okumayın, yemeğinizle ilgilenin.
21- İyi çiğneyin, yemek ağızda tükürük salgısı ile alkali olur.
22- Çay, kahve, kolalı içecekler, suni meyve suları asit ürettirerek kilo almanıza yardım eder. Diyet olanlarla da bu duruma dahildir. Çok kahve içip çok zayıf olan insanları örnek verebilirsiniz, onların bedenlerinde asitler organlarda birikebilir ve ileriki yaşlarda hastalıklara neden olabilecek sonuçlar doğurabilirler. Dengeli olun.
23- Tatlı yiyebilirsiniz ancak öğününüz tatlınız olsun, yemeğin üzerine tatlı yememeye çalışın, yemek zorunda kalırsanız ertesi gün çorba, salata, sebze yemeği ile denge yapın.
24- Ekmek ve özellikle maya ile yapılmış ekmek bağırsakların düşmanıdır. Tam buğday unundan ekşi maya ile yapılmış ekmek yiyebilirsiniz ancak böyle bir ekmeğe ulaşamıyorsanız yemeklerinizin yanında bulgur pilavı yiyin.
25- Şekeri hayatınızdan çıkarın. Yerine kendiniz bal ve pekmezle tatlı yapın. Meyvelerle tatlılarınızı lezzetlendirin. Yaratıcılığınızı sofranıza aktarın.
26- Dışarıda yediğiniz her yemeğin sizin kadar özenle hazırlanmadığını bilin. Bu nedenle dışarıda yemek tercihlerinizi keyifli ve evde yapımı zor yemekleri yapan mekanlara yönlendirin. Yani kebap, yöresel yemekler, dünya mutfakları gibi seçenekler için dışarıda yemek yiyin.
27- Öğlen yemeklerinizi kendiniz hazırlayın, yanınızda taşıyın, ofisiniz size aitse ve imkanınız varsa taze olarak hazırlatın. Çalıştığınız işyerinde yemek veriliyorsa kendi prensipleriniz doğrultusunda beslenin yani öğlen fırında makarna var diye yemek zorunda değilsiniz.
28- Hepimizin arada sırada kendimizi serdiğimiz, hiçbir şey yapmak istemediğimiz dönemler olur. Bu dönemlerin sonunda bedeninize kendinize zaman ayırın ve açığı kapatın.
29- Sabahları acıkmadan bir şeyler yemeyin, hamur yemeyin.
30- Bağırsakların çalışması çok önemlidir, kabızlığı geçirin. Safra kesesi ve mide sorunu olanların şişlik ve yağ enzimi sorunları olur bedeninizi izleyin.
31. Mevsimlere göre beslenin. Çiğ gıdalardan enerji alın Paketli ve rafine ürünleri hayatınızdan çıkarın. Organik ve doğal ürünler daha kolay doymanızı sağlar ve bedenin ihtiyacını tam olarak karşılar.
32. Gülümseyin, hayal edin ve karar verin.