Bu İçeriği Paylaş
Başlamadan önce çoğunlukla TÜRMEPA ürünlerini kullandığımı ifade etmek isterim. Deniz temiz derneğinin ürünleri hem ekonomik hem de doğal. Bazı ürünlerde organik sertifikası olsa da pek güvenmiyorum. Kimyasal bazı içerikler hala organik ürünlerde de kullanılıyor. En güzeli içeriğini kontrol edin. Bir ürünün inorganik olması doğallığının göstergesidir. Doğada çözünebildiğini gösterir.
Diş temizliğinde karbonatı kullanmanızı tavsiye ederim. Yaklaşık 10 yıldır flor içeren diş macunu kullanmıyorum. Ancak flor olmayınca beyazlatma olmuyor haftada bir karbonat ile fırçalamak diş beyazlığı ve ağız içinin alkali olmasına destek sağlıyor. Bununla birlikte flor içermeyen diş macunlarını ve sabahları 1 yemek kaşığı bentonit kil eklediğiniz bir bardak suyla gargara yapabilirsiniz.
Ağız içini temizlemek için; Hindistan cevizi yağı, 1 damla mür yağı, 1 damla nioli yağını kullanarak gargara yapabilirsiniz. Bu formül aynı zamanda ağır metal temizliğine de yardımcı olur. Sadece Hindistan cevizi yağı ile de 5-10 dakika ağız gargarasıyla ağız sağlığınızı destekliyebilirsiniz.
Deterjanla temizlendiğimizi zannederken, kirleniyoruz. Özellikle de çamaşır suyu ve benzeri türevleri mutfakta kullanmak kansere çağrı yapmak. Mikrop ve bakteri korkusu salarak yapılan reklamlarla oluşan algımız, ne kadar çok deterjan o kadar hijyen. Kokusu ile dahi zehir olan bu deterjanların kalıntıları, çamaşır, bulaşıklarımızda hava yolu ile akciğerlerimizde. Kullanılan birçok şampuan, deodorant, sabun ve kozmetik kanserojenle dolu, doğayı kirletiyoruz, farkında değiliz.
Ne yapabiliriz?
Daha ucuza, gerçek % 100 doğal temizlik malzemelerini tercih ederek, hem kendimize, hem bütçemize hem de doğaya fayda sağlayabiliriz.
EV TEMİZLİĞİNDE;
LİMON;
* Limon aynı zamanda kireç çözücüdür. Banyoda çeşmeleri, paslanmaz çelik malzemeleri ovabilirsiniz.
* Limon suyu ve karbonatı karıştırarak ovma tozu yapabilirsiniz. Aynı zamanda antibakteriel özelliğide vardır.
NOT: limon kesildiği anda alkalidir. Yarım saat sonra asitik olur. Bu nedenle kullanmayacağınız limonları dilimler halinde buzluğa atabilir veya temizlik amacıyla kullanabilirsiniz.
LİMON aynı zamanda ciltte ki lekeleri de giderilmesinde destekleyicidir. Cildinizde lekeli yere sürün ve 20 dakika bekletin. İlk başta biraz yakar ancak sonra meyve asitleri lekeyi açmaya yardımcıdır. Yaz aylarında uygulamak doğru değildir. Uygulamadan sonra güneş koruyucusu sürmenizi öneririm. Güneş koruyucusu olarak aromaterapi yağlarından yapılmış olanları tercih etmeliyiz.
ÇAMAŞIR SODASI;
- Kireç çözücü olarak çamaşır makinenizde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda beyaz çamaşırlarda ve tüllerde etkilidir.
- Bir bardak beyaz sirke + 1-2 yemek kaşığı çamaşır sodası koltuk ve duvar temizliğinde ve halılarda leke çıkarıcıdır.
- Limon ile karıştırarak mermer, fayans, lavabo temizliğinde kullanılır.
KARBONAT
- Limon ile karıştırarak ovma tozunun kullanıldığı her yerde kullanılabilir.
- Karbonat ekleyeceğiniz su ile buzdolabınızı temizleyebilirsiniz.
- Limon ile birlikte pas sökücüdür
- Limon, karbonat ve kaya tuzu ile bir macun elde edebilir ve bunu yoğun kir tabakasında kullanabilirsiniz.
- BEYAZ SİRKE ile birlikte leke çıkarıcı özelliğe sahiptir. Lekenin üzerine uygulayabilirsiniz.
BEYAZ SİRKE veya market sirkesi ( üzüm ya da elma )
- limon, karbonat ve çamaşır sodası ile kullanabilirsiniz.
- Direk olarak beze dökerek tüm ev temizliğinde kullanabilirsiniz. Antibakteriyeldir, dezenfektandır.
- Kokusuzdur, uçucu yağlar veya güzel kokularla çeşitlendirebilirsiniz.
- Beyaz sirkeyi çamaşır makinenizde bir çay bardağı deterjan bölümüne koyarak kullanabilirsiniz. Hem çamaşırları dezenfekte eder hem de makinenin kireçlerinin çözülmesini sağlarsınız.
- Bulaşık makinenizde parlatıcı bölümünde kullanarak parlaklık elde eder ve kireç lekelerinin önlenmesini sağlayabilirsiniz.
- İki çorba kaşığı ekleyerek sebze ve meyvelerinizi içine koyacağınız su ile tarım ilaçlarından kurtulabilirsiniz.
- Sirkeli su ile sileceğiniz cam ve aynalarınız kolayca pırıl pırıl olur.
- Sirke yağ sökücüdür. Ocak ve mutfak temizliğinde idealdir.
- Sirkeye koku vermek için, portakal , limon veya greyfurt kabuğunu bir kabın içinde sirkeyle bekletin ve öyle kullanın.
- Çamaşır sodası hem beyazlatmada hem de kireç çözmede tercih edilebilir
Sabun Tozu
- Hazır sabun tozu dışında kalan sabun artıklarını rendeleyerek kendi deterjanınızı yapabilirsiniz.
KAYA TUZU – HİMALAYA TUZU
- İnce himalaya tuzu veya kaya tuzu ile peeling ve ayak ovma kreminizi yapabilirsiniz. Bir kaseye tuzu koyun ( rafine tuz kullanmayın) içine susam yağı, kayısı yağı, üzüm çekirdeği gibi doğal yağlar ya da bunları bulamıyorsanız zeytinyağı koyun. Bir gece bekletin ve karıştırarak tuzun iyice yağla birleşmesini sağlayın. Bu karışımı ayaklarınızı ovmak, bedeninize peeling yapmak için kullanabilirsiniz. Sadece suyla durulayın.
- BANYO TUZU olarak kullanacağınız kaya tuzu ya da himalaya tuzundan vücudunuzu nemlendirmek için destek alabilirsiniz. 1 küvete 1 kilo tuz koyup, 15- 20 dakika içinde yatın ve tekrar durulanmadan, kurulanın.
- Ayaklarınızda ki mantar, bakteri, sertleşme ve yorgunluk için 1 avuç kaya tuzu bir ayak leğenine koyun ve 10-15 dakika ayaklarınızı içinde dinlendirin.