GIDALARIN SAKLAMA KOŞULLARI
SAKLAMA KOŞULLARI
Bir gıdayı saklamanın önemi şuradan gelmektedir. Besin maddesi oluşurken hücrelerine çektiği gün ışını ( taze enerjiyi) koruyabilmek ve içerisinde mikroorganizma üremesini engellemektir. Gıda meydana gelen görsel ve kokusal değişimler gıdanın doğru şekilde korunmadığının habercisidir.
Buzdolabı
Buzdolabının içi deterjanla değil, beyaz sirke veya karbonatlı su ile temizlemek hem hijyen açısından hem de yiyeceklerin kimyasal temasından uzak olabilmesi için önemlidir. Temizlik bittikten sonra, kurulama işlemi dikkatlice yapılmalıdır. Güvenilir diğer dezenfektan yöntemleri ultraviyole ve ozonlamadır.
Buzdolabı içinde yiyecekler kapalı kaplarda veya kağıt ambalajlarda sarılarak muhafaza edilmelidir. Bu hem hijyen hem de tatlarını korumaları için önemlidir. Sıcak yiyeceklerin buzdolabına konması ortam ısısını değiştirir, hem gıdanın bozulma hızını arttırır hem de diğer gıdaları etkiler.
Derin Dondurucu
Tazeliğin korunması için tercih edilen derin donduruculara konulan yiyeceklerin üzerine tarih yazılmalıdır. Ağzı kapalı silikon ya da buzdolabı için üretilmiş poşetlerde muhafaza edilmelidir. Cam, market poşetleri, alüminyum ve kesekağıdı dışında diğer kağıt çeşitleri kullanılmamalıdır. Derin dondurucu kullanımında en önemli konulardan bir tanesi kullanım miktarlarında kaplarda saklamaktır.
Yiyeceklerin donma ve saklama süreleri farklıdır.
- Etler ortalama 6 ay
- Sebzeler ortalama 8 ay
- Baklagiller ortalama 9 Ay
Derin dondurucudan çıkarılıp kullanım şartları
- Hızlı çözdürme mikroorganizma üremesini arttırır, bu nedenle et ve et ürünlerinin mikrodalga ve oda sıcaklığında çözdürülme yapılması doğru değildir.
- Et ve et ürünlerinin derin dondurucudan, buzdolabı raflarında en az 12 saat bekletildikten sonra pişirilmesi doğrudur.
- Baharatlı gıdalar, dondurma işleminden sonra tat değişikliği yaratabilir.
- Çözdürülmüş gıdanın yeniden dondurulması besin zehirlenmelerine neden olabilir
- Pişmiş yemeklerin ev tipi soğutucularda hızlı şoklanması pek mümkün olmadığından sağlık açısından tercih edilmesi önerilmez.
- Herhangi bir arıza veya elektrik kesintisi nedeniyle çözülmüş gıdalar o anda kullanılamıyorsa, atılmalıdır.
Kiler
Soğutma sistemleri gelişmeden önce evlerde, en etkili saklama bölümleri kilerdi. Bu bölümlerin özellikleri serin, karanlık ve kuru olmalarıydı. Günümüzde bu işlevi mutfak dolapları görüyor. Belki dikkatinizi çekmiştir, birçok kuru gıdanın üzerinde serin, kuru ve ışık almayan bir yerde saklayınız, ibaresi yer alır.
Yaşamı başlatan önemli unsurlar nem ve ısı bir araya geldiğinde, fırsat bulan bakteriler sizin bulgurunuzun içinde kendilerine bir koloni kurabilirler. İyi saklama şartlarını sağlamamamıza rağmen kuru gıdalar eğer böceklenmiyorsa, bunun nedeni yetiştirilmesi veya paketlenmesi sırasında kullanılan kimyasal koruyucular ya da işleme tekniklerinden kaynaklanıyordur. Belki başınıza gelmiştir, marketten aldığınız nohut uzun süre dayanır, oysa yöresel bir pazardan aldığınız nohut kısa sürede böceklenir.
Sağlıklı kuru gıda saklama koşulları için nem yani su, hava ve ışık ile bağlantının kesilmelidir.
- Cam kavanozunu koyu renk seçmeli ya da üzerini kaplamak en doğrusudur.
- Ham bez torbaların içine iri kaya tuzları konularak, oluşabilecek nem engellenebilir.
- Ham kağıttan imal edilmiş, kese kağıtlarının içine yine iri parça tuzlar konulmalıdır. ( baskılı kağıtların içinde kurşun bulunur, bu da besinlere ağır metal karışmasına sebep olur)
- Geri dönüşüm malzemelerinden yapılan, çöp poşetleri, market poşetlerinin gıdayla teması uygun değildir. Saklama amaçlı kullanılmamalıdır.
- Kavanoz ya da paketlerin içine defne yaprağı koymanızda böceklenmeyi geciktirir.
- Tarçın kabuğu ve karanfil taneleri de aynı görevi görür ancak kokuları da ürüne geçer.
Kiler ortamında saklanan sıvı yağlar, sirkeler, salçalar, tahin, pekmez, reçel ve turşular için iyi saklama koşullarını da gözden geçirelim.
- Asitli gıdalar toprak veya koyu renk cam kap içinde saklanmalıdır. Sirke, turşu, nar ekşisi, pekmez gibi gıdalar alüminyum veya plastik kaplarla temas ettiğinde zararlı içerik oluşturabilirler.
- Zeytinyağı gün ışığından korunmalıdır. Koyu renk cam ambalaj en iyi seçeneklidir. Mümkün olduğunca küçük miktarlara bölmek havayla temasını kesmek kalitesinin korunması için önemlidir.
- Reçel, salça ve konserveler cam ambalajların içinde ışıktan korunarak saklanmalıdır. Kapakları açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Özellikle salçanın üzerine zeytinyağı ilave edilerek havayla teması kesilebilir. Bu gıdaların hazırlığı sırasında kullanılacak kapların önceden sterilize edilip, iyice kurulanması önemlidir. Nem, küf gibi farklı bir yaşamın başlangıcının kaynağı olabilir.